Texels Kookboek - Aspergesalade met bieslookdressing

Ingrediënten
Voor de salade:
1 kg asperges 1 el boter 2 el gehakte bieslook gemengde sla
1 citroen
Voor de dressing:
1 tl honing ½ el mosterd 1 eidooier 2 el witte-wijnazijn
1 el citroensap 4 el zonnebloemolie 2-3 el crème fraîche

Hulpmiddelen
dunschiller snijplank bekken spatel braadslee

Voorbereiding

Schil de asperges goed dik en snijd van de onderkant een stuk af van ongeveer 2 cm. Breng de asperges in een langwerpige bak (braadslee) aan de kook met zout en boter. Leg een schone theedoek over de asperges om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig gaar worden. Laat de asperges daarna 5 minuten zachtjes koken. Zet daarna het gas uit en laat de asperges afkoelen in hun eigen vocht.

Nadat de asperges zijn afgekoeld, kunnen deze in stukken van 3 tot 4 cm worden gesneden. Bewaar het aspergevocht.

Was de sla en laat deze goed uitlekken.

Bereiding

Roer de honing door de mosterd. Meng de ei-dooier, een snufje zout, witte wijnazijn en citroensap door elkaar. Meng daarna de olie er druppelsgewijs door, waarbij goed geklopt moet worden. Voeg eventueel 2 el aspergevocht toe en spatel daarna de crème fraîche door de dressing.

Meng de dressing samen met de aspergestukjes. Voeg 1 el gehakte bieslook toe.

Verdeel de sla over de borden en schep hierop de aspergesalade. Strooi de rest van de bieslook over de borden en garneer af met een partje citroen.

Serveertip

In dit gerecht wordt een rauwe ei-dooier gebruikt. Voor bepaalde groepen mensen kan dit een gezondheidsrisico met zich meenemen. Voor dit produkt zijn alternatieve produkten op de markt welke dusdanig bewerkt zijn dat dit gezondheidsrisico wordt uitgesloten.

Soort gerecht: voorgerecht Aantal personen: 4 Bereidingstijd: ca 35 minuten
Wijntip: Pinot Blanc of een Chardonnay

Eet smakelijk !!